Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Těhotné a kojící ženy by si měly dát pozor na pomfrity a bramborové lupínky

Podle výsledků studie vypracované německými vědci by měly těhotné ženy přísně omezit anebo vyloučit konzumaci pomfritů, bramborových lupínků a dalších podobných potravin, které obsahují látku zvanou akrylamid, jež způsobuje rakovinu.
Rubrika: Zdraví ženy
|
Typ článku: Studie

Lidský plod a novorozeně jsou totiž zvláště citliví na potenciálně škodlivé účinky akrylamidu. Akrylamidu se poprvé dostalo široké pozornosti v roce 2002, kdy švédští výzkumníci publikovali, že nalezli tuto karcinogenní látku ve smažených a dokonce i pečených potravinách, jako jsou třeba pomfrity nebo bramborové lupínky. Pozdější studie jejich poznatky, které byly zprvu přijímány s určitou skepsí, jen potvrdily.

Podle profesora Fritze Soergela z Institutu pro biomedicínský a farmaceutický výzkum v Norimberku se akrylamidy vytvářejí zejména za vyšších teplot přesahujících 180 stupňů Celsia. Placentou či mateřským mlékem mohou snadno vstupovat do těla dítěte.

Počet přečtení: 3681
Datum: 10. 5. 2007