Stravování | Prameny zdraví

Stravování

Může jídlo, které jíme, přímo způsobovat různá onemocnění?

V dnešní společnosti se stále více lidí stravuje mimo domov. V restauracích či jídelnách se potraviny vaří, pečou, smaží, upravují …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Rady lékaře

Při nízkokalorické stravě se zlepšuje výkon mozku

Odborníci již léta vědí, že zvířata žijí déle, jsou-li kaloricky deprivovaná (tj. jedí méně, než by sama chtěla). Americký výzkum …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Maso nenápadně poškozuje mozek

Maso téměř neobsahuje sacharidy. Prohlédnete-li si potravinové tabulky, všechny druhy masa, ať už jde o červené maso, ryby nebo …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Sacharidy zlepšují náladu

Problém diet s nízkým obsahem sacharidů spočívá v ohrožení funkce čelního laloku. Mnohé výzkumy se shodují na tom, že jedním ze …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Proč mnoho cukru mozku škodí?

Cukr je sacharid a sacharidy jsou zdrojem energie pro mozek. Proč tedy mnoho cukru mozku škodí? Naše tělo je uzpůsobeno na …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Mozek nejlépe funguje na „sacharidové palivo“

Také potraviny, které každý den konzumujeme, mají vliv na aktivitu čelního laloku. Jiné části těla mohou k získání energie využít …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Pozor na maso, sýry a víno – působí negativně na mozek

Kromě kofeinu mohou mozek negativně ovlivnit také některé látky obsažené v potravinách. Tři z nich (tyramin, tryptamin a …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Cukr představuje jistě jednu z nejproblematičtějších složek naší stravy. Je tomu tak?

S cukrem je vše poněkud jinak, než se u nás odnepaměti říkalo a než si dodnes většina lidí myslí. Předně - cukr do naší stravy …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Jak souvisí výskyt hlavních civilizačních chorob s profilem jídelníčku?

Vezmeme-li si sborníky FAO o složení stravy v jednotlivých státech, tak zjistíme, že v rozvojových zemích je podíl zrnin a brambor …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Jaký je význam ovoce a zeleniny ve výživě?

Ovoce a zelenina mají téměř zcela stejné přednosti jako obiloviny, resp. zrniny. Neobsahují cholesterol. Obsahují minimum …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy
15 6 7 8 9 10 1117