Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava s vysokým obsahem vitamínu C snižuje riziko úmrtí

Ty druhy ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na vitamín C, souvisejí podle britských vědců se sníženým rizikem úmrtí ze všech příčin, včetně srdečního onemocnění a mrtvice.
|
Typ článku: Studie

Dokonce i malá zvýšení hladiny vitamínu C v krvi přinášejí zmenšení rizika srdeční choroby a úmrtí u zdravých dospělých lidí. Např. pouhá jedna porce ovoce nebo zeleniny přinesla snížení celkové úmrtnosti o 20 %, a to nezávisle na věku, krevním tlaku, cholesterolu, cukrovce a užívání výživových doplňků.

Úmrtnost byla poloviční u těch jedinců, kteří měli nejvyšší hladiny vitamínu C v krvi – v porovnání s lidmi, kteří měli nejnižší hladiny vitamínu C v krvi.

Nová studie vypracovaná na University of Cambridge School of Clinical Medicine pod vedením dr. Kay-Tee Khaw potvrdila souvislost mezi zásobením vitamínem C a dobrým zdravím, současně znovu ukázala, že již malé změny jídelníčku mohou mít za následek značné celkové zlepšení zdravotního stavu.

The Lancet 2001;357:657-663

Počet přečtení: 3140
Datum: 6. 9. 2006