Strava matky ovlivňuje riziko vzniku hypertenze u potomka v dospělosti | Prameny zdraví

Strava matky ovlivňuje riziko vzniku hypertenze u potomka v dospělosti

Ženy, které během těhotenství konzumují stravu bohatou na bílkoviny a chudou na sacharidy (uhlohydráty), vystavují své děti riziku hypertenze – o celá desetiletí později.

Strava matky ovlivňuje riziko vzniku hypertenze u potomka v dospělosti

Rubrika: Zdraví dětí | Typ článku: Studie

Studie vypracovaná britskými vědci (z University of Southampton) sledovala od narození do věku 27 až 30 let 626 mužů a žen, jejichž matkám se dostalo v těhotenství doporučení jíst půl kilogramu tmavého masa denně a vyhýbat se potravinám bohatým na uhlohydráty. (V určité době doporučovali lékaři takovou dietu jako preventivní prostředek proti tzv. preeclampsii, což je potenciálně vážné těhotenské onemocnění, které se projevuje zvýšením krevního tlaku.)

Děti těch žen, které konzumovaly během druhé poloviny těhotenství nejvíce tmavého masa a ryb, měly častěji v dospělosti zvýšené hodnoty systolického krevního tlaku (vyšší hodnota při odečítání tlaku). U dětí žen, které spořádaly nejvíce ryb, se naopak projevovaly zvýšené hodnoty diastolického krevního tlaku (nižší hodnota při odečítání tlaku). To, zda matka kouřila, kolik vážila a jaký měla ona sama krevní tlak, tyto souvislosti neovlivnilo.

Hypertension 2001;38:1282-1288

Počet přečtení: 2 614 Datum: 11. 1. 2008