Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava bohatá na celozrnné obiloviny se nemá ráda s cukrovkou

Studie na více než 4 300 dospělých ukázala, že ti z nich, kteří měli největší příjem celozrnných obilovin, jako je např. rýže natural, ovesné vločky či ječné kroupy, se mohli těšit z faktu, že jejich riziko cukrovky II. typu bylo o 35 procent nižší než u lidí s nejnižším příjmem celozrnných obilovin.
Rubrika: Cukrovka
|
Typ článku: Studie

V pozadí zřejmě stál v první řadě vysoký obsah vlákniny; ukázalo se totiž, že ti, kteří měli nejvyšší příjem vlákniny, měli během deseti let trvání této finské studie o 61 procent nižší riziko vzniku cukrovky než lidé s nejnižším příjmem vlákniny.

Vědci sledovali muže i ženy ve věkové skupině od 40 do 69 let. Za dobu trvání studie onemocnělo cukrovkou 156 účastníků studie.

American Journal of Clinical Nutrition 2003;77:622-629

Počet přečtení: 5629
Datum: 15. 11. 2006