Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Šťáva z brusinek zvyšuje hladinu HDL cholesterolu

Podle vědců z University of Scranton v Pennsylvánii obsahuje šťáva z brusinek více fenol antioxydantů než dvacítka běžně konzumovaných ovocných šťáv.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Studie

Výzkumníci sledovali v průběhu měsíční studie dvacet pacientů s neléčenou vysokou hladinou cholesterolu, kterým podávali různá množství brusinkové šťávy. Hladina celkového cholesterolu se nezměnila, ale u těch účastníků studie, kteří dostávali denně dvě skleničky brusinkové šťávy (obsah ovoce 27 %), došlo k určitému poklesu LDL („špatného“) cholesterolu a u účastníků, kteří dostávali denně tři skleničky, došlo k významnému zvýšení HDL („hodného“) cholesterolu.

Zvýšení hladiny HDL cholesterolu se podle dat z Framinghamské studie rovná snížení rizika srdečního onemocnění o 40 %, uvedl vedoucí studie dr. Vinson, který současně poznamenal, že účastníci v průměru zhubnuli asi jeden kilogram, což je zřejmě důsledkem obsahu polyfenolů, které působí na metabolismus.

Počet přečtení: 4186
Datum: 17. 11. 2006