Spotřeba masa, heterocyklické aminy a riziko rakoviny prsu
Předchozí studie ukázaly, že s rakovinou prsou souvisí spotřeba tmavého masa a saturovaných tuků. Studie, která zahrnovala 352 pacientek s rakovinou prsu a 382 kontrolních subjektů v šesti nemocnicích v urugayském Montevideu, zkoumala spotřebu jednotlivých potravin a způsoby vaření. Zvýšené riziko rakoviny prsu bylo spojeno se zvýšeným příjmem tmavého masa, hovězího, smaženého masa a příjmem heterocyklických aminů (chemikálie, které se vytvářejí během procesu vaření).
Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie
Největší stoupnutí rizika bylo zaznamenáno u přípravy masa smažením, pečení masa na rožni zvyšovalo riziko méně.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1997;6:573-81
Počet přečtení: 3 423 Datum: 1. 1. 1970