Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Špaldový koláč s kukuřičným krémem

špaldová mouka celozrnná 15 pl, karobový prášek 4 pl, kokos strouhaný 4 pl, lněné semínko 3 pl, rozinky 1/2 š (1 š = 1,4 dl), slunečnice 4 pl, vanilkový cukr 1 ks, prášek do pečiva ks, sůl čl, med 2 pl, jablka větší 2 ks, voda vlažná 2,5 š, rostlinné máslo na vymaštění 1 čl
|
Typ článku: Recepty

Krém: sójové mléko 3 š (nebo napůl s vodou), vanilkový cukr 1 ks, lněné semínko 1,5 pl, sůl špetka, kukuřičná mouka polohrubá 4–5 pl, rostlinné máslo 3 čl, malý grapefruit 1 ks, přírodní cukr 4 pl, džem meruňkový na upečené těsto podle chuti

Prvních 12 surovin (včetně vlažné vody) smícháme a vypracujeme těsto, které se konzistencí podobá husté kaši. Roztáhneme je na vymaštěný plech a povrch uhladíme. Pečeme v troubě při 170 °C asi 20–25 minut, tak aby bylo těsto z obou stran upečené.

Do vařícího sójového mléka přidáme ostatní komponenty a za stálého míchání postupně přisypáváme kukuřičnou mouku. Vaříme ještě asi 5 minut na hustou kaši.

Po odstavení přidáme rostlinné máslo, šťávu z grapefruitu (není nutná) a cukr. Krém důkladně vyšleháme. Pracujeme s ještě horkým krémem. Na upečený plát natřeme po celé ploše meruňkový džem a na něj dáme kukuřičný krém. Povrch krému uhladíme. Koláč necháme dobře vychladit a potom jej můžeme nakrájet. Při krájení musíme být opatrní s ohledem na to, že spodní část (těsto) je tužší a horní část je spíše pudinkové konzistence.

Koláč ze špaldové mouky určitě není náhradou piškotového těsta, musíme proto počítat s tím, že těsto bude malinko tužší a také přirozeně vlhké po nastrouhaných jablkách. Tento koláč je nejenom zdravý svým složením, ale také dostatečně zasytí.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4417
Datum: 16. 7. 2009