Sója, tofu | Prameny zdraví

Sója, tofu

Tofu, sójový sýr

Sojový sýr tofu, jedno z nejuniverzálnějších bílkovinných jídel, výrobek s dvoutisíciletou tradicí v asijské kuchyni, dobývá v …

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie

Tempeh

Tempeh je v Japonsku, Číně a Indonésii tradičně užívaný fermentovaný sójový výrobek, který se používá jako plnohodnotná náhrada …

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie

Velmi se hovoří o geneticky manipulované sóji. Můžu být klidná, když jím tofu od slovenského výrobce?

Myslím, že ano. Největší výrobce tofu na Slovensku jej vyrábí ze slovenské sóji – a ta není geneticky manipulovaná.

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Poradna výživy

Před nedávnem se přehnala v médiích zpráva o zvýšeném obsahu těžkých kovů v sojovém mase. Není sojové maso nebezpečná potravina?

Určitě méně nebezpečná než maso zvířat. I přes aféru s intoxikací těžkými kovy, i přes všechny možné další aféry. Těžké kovy se …

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Poradna výživy

Hrozí i ze sójové majonézy infekce salmonelou?

Při zachování hygienických podmínek přípravy jídla ne. Kdyby se však tofu infikovalo například na krájecí desce (těsně předtím …

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Rady lékaře

Tofu používáte v receptech velmi často. Kolikrát týdně je můžu jíst?

I denně. Závisí to na příjmu jiných zdrojů bílkovin. Pokud denně konzumujete i ostatní luštěniny, mléčné výrobky, maso, obiloviny, …

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Poradna výživy

Okara

Okara je sojová drť, která zbude po výrobě sójového sýra tofu. Je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a …

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie

Natto

Je jedním z druhů fermentovaného sojového sýra. Je významným zdrojem bílkovin a vitamínu B12. Chuťově je obtížně přijatelný pro …

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie

Proč se má používat tofu místo vajec?

Neobsahuje žádný cholesterol, jeho hladinu v krvi sójová bílkovina dokonce snižuje. Obsahuje fytochemikálie (např. genistein, …

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Poradna výživy
1 2 3 4