Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Slyšela jsem, že když chci zhubnout, nemusím omezovat množství jídla, ale množství kalorií. Připadá mi, že si to navzájem odporuje.

V dnešním světě najdeme spoustu rozporů. Třeba na stránkách časopisů nebo v televizi – setkáte se tam s mladými, usměvavými a štíhlými lidmi, kteří dělají reklamu na jídla plná tuků.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Supermarkety vám nabízejí několik desítek tisíc krásně zabalených, na energii bohatých produktů, ale i řadu časopisů, ve kterých najdete poslední a nejpopulárnější rychlou redukční dietu. Na každém rohu se otevírají nové restaurace rychlého občerstvení jako McDonalds či KFC.

Moderní technologie umožňuje potravinářskému průmyslu vyrábět z laciných, nízkoenergetických, na vlákninu bohatých surovin drahé, nezdravé energetické bomby. S pouhými několika sousty můžete získat tolik energie, kolik by bylo obsaženo v celém jídle, kdyby bylo připraveno z přirozených potravin. Není proto divu, že lidé, kteří se takto stravují, mají hlad a přitom se přejídají.

Jak k tomu došlo? Průmyslovým zpracováním se odstraní například 3,5 kg objemu cukrové řepy ve formě vlákniny a dalších živin a vyrobí se půl kilogramu čistého cukru. Cukr a jiná sladidla přitom dnes představují až jednu pětinu našeho denního příjmu energie.

Moderní technologie umožňují z 10-14 klasů kukuřice získat jednu polévkovou lžíci kukuřičného oleje. Těchto 460 kJ (110 kcal) energie pak můžete zkonzumovat jediným polknutím. Oleje a tuky představují dalších 20 procent našeho denního příjmu energie.

Z obilovin ochuzených o vlákninu a další živiny dokážeme vyrobit alkohol, který představuje dalších devět procent energie, kterou průměrný dospělý v ČR denně zkonzumuje.

Součtem všech zmíněných položek zjistíte, že téměř 50 procent energie pochází z rafinovaných a koncentrovaných potravin, které byly zbaveny důležitých živin a vlákniny. To je zaručený recept, jak přibývat na váze.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 2786
Datum: 24. 6. 2009