S celým zrnem za snížením rizika srdečního onemocnění | Prameny zdraví

S celým zrnem za snížením rizika srdečního onemocnění

Rafinované obiloviny (nejčastěji v podobě výrobků z bíle mouky, bílé rýže atp.) obsahují menší množství vlákniny, minerálů, vitamínu a dalších živin než celozrnné obiloviny.

S celým zrnem za snížením rizika srdečního onemocnění

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

V korejské studii se ukázalo, že pacienti se srdečním onemocněním, kteří místo rafinovaných sacharidů konzumovali celozrnné obiloviny a luštěniny, zaznamenali značný zdravotní prospěch (s důsledky zejména pro srdce), včetně poklesu hladiny krevního cukru.

Vědci rozdělili 76 mužů na dvě skupiny. Ve skupině, která po šestnáct týdnů konzumovala v první řadě celozrnné obiloviny a luštěniny, došlo k poklesu hladiny krevního cukru o 24 % a k poklesu hladiny inzulínu o 14 %. Příjem vlákniny se zvýšil o 25 % a příjem vitamínu E o 41 %. Současně se zvýšila koncentrace antioxydantů.

Druhá skupina pacientů konzumovala tradiční korejskou stravu, která je charakterizovaná zejména množstvím rafinované bílé rýže.

Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 2001;21:2065-2071

Počet přečtení: 2 823 Datum: 21. 12. 2006