Proč u nás tolik lidí trpí nadváhou? Souvisí to nějak s typickou českou kuchyní? | Prameny zdraví

Proč u nás tolik lidí trpí nadváhou? Souvisí to nějak s typickou českou kuchyní?

Specialitou naší kuchyně je schopnost vyrobit ze zdravých, výživných potravin nejrůznější energetické bomby. Je to jednoduché a děláme to celkem často. Přitom o tom ani moc nepřemýšlíme.

Proč u nás tolik lidí trpí nadváhou? Souvisí to nějak s typickou českou kuchyní?

Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Poradna výživy

Vezměme si např. jablko. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a pouze asi 315 až 420 kJ (75-100 kcal) energie. Kdybychom jedli jablka tak, jak je utrhneme ze stromu, nebyl by v tom žádný problém. My však do nich přidáme cukr a uděláme z nich jablečnou přesnídávku; tím pak téměř zdvojnásobíme energetický obsah.

Anebo z nich pouze vylisujeme šťávu, odstraníme všechnu vlákninu a tak energii ještě více zkoncentrujeme. Nebo vyrobíme vynikající domácí štrúdl, přičemž jeden takový kousek štrúdlu se šlehačkou může obsahovat až 1680 kJ (400 kcal). K tomu, abyste dosáhli stejné energetické hodnoty, byste museli sníst čtyři až pět jablek. Avšak už po druhém nebo třetím byste se cítili nasyceni.

Anebo třeba takové brambory – ty jsou samy o sobě velice chutné a výživné. Před několika lety například jeden vědec udělal sám na sobě pokus: celý rok nejedl nic jiného než brambory – a po celou tu dobu zůstal zdravý a plný vitality. Avšak jak my dnes jíme brambory? Jedna velká brambora o váze asi čtvrt kilogramu obsahuje přibližně 750 kJ (180 kcal) energie. Kdo však dnes jí samotné brambory? Tabulka na předcházející straně ukazuje, co se stane, když začneme brambory upravovat.

Stejně zacházíme i s mnoha dalšími zdravými potravinami. Třeba na zeleninový salát si nalijeme olejovou zálivku. A většinu ovoce konzumujeme ve formě šťáv a dortů nebo jako přeslazené zavařeniny. Nebo si na uvařenou zeleninu přidáme máslo nebo omáčku a tím automaticky zdvojnásobíme až ztrojnásobíme energetický obsah daného jídla. Pak ovšem není nijak překvapující, že máme problémy s nadváhou.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 2 081 Datum: 27. 3. 2009