Proč si většina obětí cukrovky neuvědomuje, jaké zlepšení zdraví jim může přinést změna stravy a trocha pravidelného pohybu? | Prameny zdraví

Proč si většina obětí cukrovky neuvědomuje, jaké zlepšení zdraví jim může přinést změna stravy a trocha pravidelného pohybu?

Výzkum a vzdělání vyžadují peníze. Doporučovat jednoduchou stravu a pohyb, to je rada, která nepřináší peníze ani společnostem vyrábějícím léky, ani lékaři, který tyto léky předepisuje. Odborníci ve zdravotnictví tak mají malou motivaci k tomu, aby tyto informace šířili mezi diabetiky anebo mezi lékaře, kteří o cukrovkáře pečují.

Proč si většina obětí cukrovky neuvědomuje, jaké zlepšení zdraví jim může přinést změna stravy a trocha pravidelného pohybu?

Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Rady lékaře

Používání diety s vysokým obsahem sacharidů není při léčbě cukrovky ničím novým. Již v roce 1930, tedy dlouho před tím, než se začaly používat diabetické pilulky, otiskl dr. I. M. Rabinowitch, že „podáváním stravy bez sacharidů a s vysokým obsahem masa a tuků (v té době velmi ceněné) můžeme z potencionálního diabetika snadno učinit vážně nemocného”. Před pětapadesáti lety, tedy v době, kdy většina dnešních diabetiků ještě nebyla na světě, již dr. Rabinowitch úspěšně léčil své diabetické pacienty stravou bohatou na sacharidy a chudou na tuky. Pro mnohé z nich tím skončila potřeba brát inzulin, ostatním mohlo být dávkování inzulinu sníženo. Dr. Rabinowitch zjistil, že jeho pacienti upřednostňují dietní přístup před nutností denně si píchat inzulin.

Zakladatel Joslinova diabetického centra v Bostonu, dr. E. P. Joslin, vyslovil v roce 1928 podezření, že by strava s vysokým obsahem tuků a cholesterolu mohla urychlovat u diabetiků postup aterosklerózy. Napsal: „Nemohlo by tomu být tak, že zvýšený výskyt aterosklerózy u diabetiků by byl způsoben stravou s vysokým obsahem tuků, kterou jim předepisujeme, či ještě spíše tím, že tato strava je bohatá na cholesterol? Mám podezření, že tomu tak skutečně je. V každém případě je rozumné udržovat hladinu krevního cholesterolu u našich pacientů na normálních hodnotách – a já o to budu usilovat. To může přinést například omezení konzumace vajec, která obsahují až 0,38 gramu cholesterolu (na jedno vajíčko)… Tuto terapeutickou proceduru lze upravit pro experimentální výzkum; řešení této otázky by si tedy nemělo vyžádat dlouhou dobu.“

Více než padesát pět let uběhlo od doby, kdy tito dva průkopníci v léčbě cukrovky jasně identifikovali účinné přístupy k léčbě tohoto onemocnění i k prevenci možných komplikací. Kolik diabetiků trpělo od té doby zcela zbytečně, protože jim jejich lékař nebyl schopen tuto informaci předat? Kolik lékařů bylo při tom, když jejich diabetičtí pacienti slepli a stávali se invalidními a nakonec umírali – protože tito lékaři neznali účinnou léčbu, která by předešla sledu těchto událostí? Kolik zbytečného utrpení, jaké ztráty a jaké zoufalství! Čas pro lepší léčbu přichází právě teď.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2 295 Datum: 14. 1. 2009