Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Proč se můj dietolog domníval, že když nahradím tmavé maso rybami a drůbeží, dojde k poklesu mé hladiny cholesterolu?

Aby mohli dietologové a lékaři zdůraznit výhody drůbežího a rybího masa nad masem tmavým, jako je např. hovězí či vepřové, zaměřili svoji pozornost na množství a druh tuku, který je v různých druzích potravin obsažen. Tmavé maso, a také mléčné výrobky, obsahují větší množství saturovaných tuků. Tyto tuky zvyšují hladinu cholesterolu.
Rubrika: Cholesterol
|
Typ článku: Rady lékaře

Ryby a drůbež obsahují méně saturovaných tuků a více polynesaturovaných tuků. Polynesaturované tuky jeví tendenci snižovat množství cholesterolu v krvi. Tyto tuky způsobují, že tělo vylučuje větší množství cholesterolu; prakticky tedy nutí cholesterol opouštět cévy a posléze i tělo. Saturované tuky mají schopnost zvyšovat (gram od gramu) hladinu cholesterolu asi dvakrát více, než mají polynesaturované tuky schopnost hladinu cholesterolu snižovat.

Jsou-li však tyto tuky z různých výrobků, které obsahují cholesterol, podávány v podobě masa, nemají na hladinu cholesterolu prakticky žádný vliv. Jinými slovy, když byly hovězí maso, drůbež nebo ryby podávány dobrovolníkům, tak každý z těchto druhů masa způsobil v krvi zkoumaných osob obdobný vzestup hladiny cholesterolu.

Vyšší obsah cholesterolu u drůbeže a ryb ruší účinek nižšího obsahu saturovaných tuků; výsledkem je podobný účinek na hladinu krevního cholesterolu. Chcete-li snížit svou hladinu cholesterolu a zlepšit zdraví svých cév, musí být z vaší stravy odstraněno veškeré maso – anebo musí být jeho konzumace přinejmenším podstatně snížena.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 3944
Datum: 13. 1. 2009