Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Příjem kyseliny listové souvisí s rizikem rakoviny tlustého střeva

Strava bohatá na zdroje kyseliny listové, jako je např. zelená listová zelenina, ovoce a celozrnné obiloviny, zřejmě podle italských výzkumníků přispívá ke snížení rizika onemocnění rakovinou tlustého střeva.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Dr. Carlo La Vecchia, vedoucí studie, uvedl, že výskyt rakoviny byl o 40 % vyšší u těch zkoumaných osob, které konzumovaly značná množství alkoholických nápojů a jejich strava neobsahovala dostatek kyseliny listové a aminokyseliny methioninu. Výzkumníci porovnávali stravovací návyky u 1 953 pacientů s rakovinou tlustého střeva nebo konečníku a více než 4 000 lidí, kteří těmito onemocněními nebyli postiženi.

Mezi další dobré zdroje folátů (kyseliny listové) patří pomerančová šťáva, fazole anebo hrách.

International Journal of Cancer 2002;102:545-547

Počet přečtení: 2924
Datum: 2. 7. 2007