Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Podle mého názoru jsou mléko a mléčné výrobky ve výživě nenahraditelné. Je to pravda?

Možná také patříte k těm, kteří byli po léta přesvědčováni, že mléko je základ zdraví. Český občan však konzumuje příliš mnoho tuků, cholesterolu a bílkovin a minimum vlákniny. Přitom u plnotučného mléka celých 50 procent energie pochází z tuku (většinou tuku nasyceného) a 20 procent energie z bílkovin.
Rubrika: Mléko
|
Typ článku: Poradna výživy

Mléko navíc obsahuje cholesterol, přitom však žádnou vlákninu. Pitím mléka ještě více zatěžujete již tak přetížený metabolismus.

Nízkotučné mléko představuje ve srovnání s plnotučným určitý pokrok, ale zase ne tak velký, jak by se zdálo. Když přepočtete 2 % tuku nízkotučného mléka na energii, zjistíte, že stále 30 procent energie pochází z tuku.

Pokud chcete pít mléko, pak netučné mléko (mléko, které obsahuje 0,5 % tuku) je v tomto ohledu nejlepším řešením. Obsahuje velice málo tuku, nepatrné množství cholesterolu a všechny další živiny běžně přítomné v mléce.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 3124
Datum: 4. 6. 2009