Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Panenský olivový olej snižuje škodlivost cholesterolu

Pouhá jedna polévková lžíce panenského olivového oleje denně navíc zřejmě přispívá k lepšímu vyloučení cholesterolu z těla – takové jsou výsledky malé studie vypracované vědeckými pracovníky z Barcelonské univerzity.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Studie

Dospělí lidé, kteří denně konzumovali 25 mililitrů (neboli necelé dvě polévkové lžíce) za studena lisovaného olivového oleje, vykazovali po týdnu nižší oxidaci „špatného“ LDL cholesterolu a vyšší koncentrace antioxidačních složek, zejména fenolů, v krvi.

Antioxidanty pomáhají předcházet oxidačnímu poškození, které je způsobováno volnými radikály, vedlejším produktem normálních pochodů v lidském těle, který může poškodit tělesné tkáně. Studie ukazují, že oxidace LDL cholesterolu souvisí s tvrdnutím cév, které vede k srdečnímu onemocnění.

Poznatky ze španělské studie pomáhají vysvětlit zdravotní přínos tzv. středomořské diety. Je známo, že v zemích, jako je Španělsko či Itálie, kde obyvatelé konzumují více než třetinu své denní dávky tuků v podobě mononenasycených mastných kyselin (zvláště v olivovém oleji), je nižší výskyt srdečních onemocnění.

European Journal of Clinical Nutrition 2002;56:114-120

Počet přečtení: 8330
Datum: 28. 1. 2007