Ovoce | Prameny zdraví

Ovoce

Grapefruit

Existují různé druhy grapefruitů se žlutou, oranžovou a růžovou dužinou. Poslední dva obsahují nezvykle mnoho karotenoidů, které …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Jahody

Jahody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g), mají jich dokonce méně než meloun nebo dýně. Také podíl …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Avokádo

Avokádo je plodem hruškovice amerického, stále zeleného stromu, který dorůstá výšky 16 metrů. V porovnání s jiným čerstvým ovocem …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Hruška

Třebaže je hruška diuretikum a zabraňuje hypertenzi, je to i velmi chutné ovoce, které dokáže zahnat žízeň lépe než zmrzlina. …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Guava

Díky obsahu vitaminu C (184 mg/100) g se guava řadí k druhům ovoce, které jsou na tento vitamín nejbohatší. Více ho má pouze …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Citron

Citron vyniká velkým množstvím vitaminu C, které je jen o něco menší než v pomeranči. Z dietetického a terapeutického hlediska …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Maracuja

Všechny druhy rodu Passiflora, které dávají jedlé plody, jsou velmi aromatické a mají kyselou chuť. Nejrozšířenější a …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Fíky

Fíky jsou bohaté na sacharidy, kterých obsahují až 16 % své hmotnosti. Většinu z nich tvoří monosacharidy neboli jednoduché cukry …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Datle

Pouštní arabové považují datlovou palmu za zdroj života. Poskytuje výživné plody a po naříznutí kmene dává sladký nápoj. Je také …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Papája

Papája obsahuje 89 % vody, což je přibližně stejné množství jako v melounu (92 %). Proto jí někteří lidé říkají tropický meloun. …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
1 2 3 4 5 6 7