Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Oves se zelenou čočkou, růžičkovou kapustou a celerem

150 g ovsa bezpluchého, 80 g tmavozelené čočky, 200 g celeru, 2 menší cibule, slunečnicový olej, mořská sůl, 1 lžíce sušeného česneku, 250 g malých růžiček kapusty, 3 stroužky česneku, 50 ml sójové omáčky tamari, mletý barevný pepř, lahůdkové droždí na posypání, čerstvá petrželka
|
Typ článku: Recepty

Oves namočíme a na 12 hodin uložíme na chladné místo. Čočku namočíme nejméně 1 hodinu předtím, než začneme pokrm připravovat.

Troubu předehřejeme na 160oC. Celer a cibuli nakrájíme na malé kostičky, zakápneme olejem, osolíme a pečeme v troubě asi 25 minut dozlatova. Během pečení několikrát lžící promícháme. Téměř hotové celerové škvarky posypeme sušeným česnekem a lahůdkovým droždím a ještě krátce zapečeme.

Z ovsa slijeme vodu a v čerstvě vodě vaříme 20 minut. Přidáme propláchnutou čočku a vaříme dalších 6 minut. Odstavíme, přiklopíme poličkou a necháme dojít.

Kapustovým růžičkám odkrojíme spodní košťálek, sloupneme první slupku, rozkrojíme na poloviny, propláchneme a osušíme. Vložíme je do pánve s rozehřátým olejem a restujeme asi 2 minuty dozlatova. Přidáme 2/3 utřeného česneku, zalijeme sójovou omáčkou a krátce osmahneme. Poté vše zalijeme trochou vody, lehce osolíme a opepříme a dusíme pod pokličkou 5 až 7 minut, dokud nezačnou kapustičky měknout. Nyní přidáme scezený oves s čočkou a na mírném ohni necháme omáčku vsáknout do celého pokrmu.

Nakonec přimícháme asi 1/3 celerových škvarků, zbylý česnek a dle chuti osolíme a opepříme.

Naservírujeme na talíř, posypeme zbylými celerovými škvarky, mírně poprášíme lahůdkovým droždím a posypeme nakrájenou petrželkou.

Toto jídlo je sice trochu pracné, ale vložené úsilí se vám bohatě vyplatí. Nejenže moc pěkně vypadá, ale úspěch s ním sklidíte u zapřisáhlých jedlíků masa i odpůrců celeru.

Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu právě vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 520
Datum: 1. 7. 2022