Obilniny | Prameny zdraví

Obilniny

Seitan

Je náhrada masa vyráběná z pšeničného lepku, který se dokáže strukturou a chutí přiblížit běžnému masu. Připravuje se vymytím …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Pšenice špalda

Je prastará obilovina, která nebyla šlechtěna, tudíž si zachovala velké množství cenných látek. Obsahuje hodně hořčíku, vitamínů …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Polenta

Je staroitalský pokrm, který se připravuje z kukuřičné kaše.

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Jsem výkonnostní sportovec. Proč mám jíst těstoviny, vločky, kukuřici a podobné věci?

Protože jsou pro tělo vyváženým zdrojem energie. Glukóza se – na rozdíl od sladkostí – postupně vstřebává do krve a hladina …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Rady lékaře

Pohanka

Rutin v semenech i slupkách je vynikajícím lékem na cévy v celém organismu. Vrací cévám pružnost. Spolu s přítomným vitamínem E …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Zůstávají v rýži po uvaření ještě nějaké vitamíny a minerály?

Samozřejmě. Některé vitamíny skupiny B jsou termolabilní a jejich obsah po uvaření výrazně klesne, ale to, co tam zůstane, nejsou …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Oves

Snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak, příznivé působí při některých nemocech srdce. Působí jako sedativum, uklidňuje při …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Jaký je rozdíl mezi prosem a jáhly?

Jáhly jsou loupaným – přesněji řečeno obroušeným – prosem. Proso se nedá v kuchyni použít, v původní slupce je příliš tvrdé a …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Četla jsem, že slupka obilnin může poškodit střeva. Je to pravda?

Není. Obilí – i kdybyste jej snědla syrové – se slinami a jinými trávicími šťávami odmočí a změkne.

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Rady lékaře

Ječmen

Ječmen dodává energii, sílu a odolnost. Římští gladiátoři se denně krmili touto obilovinou – věřili, že jim to zajistí mimořádnou …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
1 2 3 4 5 6