Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nízká hladina vitamínu E spojena s brzkým onemocněním cév

Skupina italských vědců zjistila, že čím více vitamínu E měly ženy ve stravě, tím nižší bylo riziko, že v jejich krčních cévách se budou ukazovat nánosy, které jsou pokládány za marker aterosklerózy, neboli onemocnění cév, které postihuje celé tělo.
|
Typ článku: Studie

Největší prospěch z konzumace potravin bohatých na vitamín E byl zaznamenán u těch žen, které měly původně ve stravě nejméně tohoto vitamínu.

Ateroskleróza, jinak také tvrdnutí cév, je onemocnění, které brání proudění krve a tak zvyšuje riziko infarktu nebo mozkové mrtvice.

Studie se zúčastnilo 310 žen ve věku 30 až 69 let.

American Journal of Clinical Nutrition 2002;76:582-587

Počet přečtení: 3441
Datum: 7. 12. 2006