Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nezapomínejte žvýkat

Syrová zelenina, zvláště za horkých letních dnů, může být i zdrojem nebezpečných mikroorganismů - dobrým žvýkáním se jim však můžeme ubránit. Sliny totiž obsahují imunoglobulin A a lysozym, který ničí baktérie tím, že rozkládá jejich buněčnou stěnu a tak slouží k ochraně před infekcí.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Články

Stálá tvorba slin pomáhá k čištění dutiny ústní od zbytků potravy. Obsah vápenatých iontů chrání zuby před odvápňováním. Potrava se ve slinách zčásti rozpustí a to umožňuje začít trávení škrobů v ústech pomocí alfa-amylázy (ptyalinu). Toto trávení pokračuje i v žaludku, dokud není alfa-amyláza neutralizována kyselými žaludečními šťávami. Pokud nedojde včas k přeměně škrobu na dextrin, může se objevit kvašení a nadýmání.

Látky z potravy rozpuštěné ve slinách stimulují chuťové pohárky na jazyku. Čím víc žvýkáme, tím více jídlo vychutnáme.

Sliny dále obalují sousto a usnadňují tím jeho polykání. Pouze z důkladně rozžvýkané potravy je tělo schopno získat všechny potřebné živiny. Tělo živené správně rozžvýkanou stravou nepotřebuje drahé potravinové doplňky ani řadu léků.

Jak dlouho žvýkat?

Zásada zní: "Jídlo se pije a polévka se kouše". I tekuté jídlo jako je polévka či jogurt se musí pořádně smísit se slinami. Každé sousto by se mělo pokousat minimálně čtyřicetkrát. Pro vážně nemocné platí až stokrát. Důležité je sousto rozmělnit na hladkou tekutinu. Je lepší si brát menší sousta. Zpočátku je potřeba se na to více soustředit, po čase si tělo zvykne.

Kdo dlouho žvýká, tomu obvykle stačí k nasycení menší množství jídla. Nedochází tak k přejídání a obezitě. Delší žvýkání vyžaduje zklidnění. Jedná se o určitou formu relaxace a odpočinku.

Nechejte tedy všechny problémy být a vychutnejte si svůj život - důkladným žvýkáním!

S využitím informací z "Funkční somatologie", autoři Michal Schreiber a kolektiv, připravila Kateřina Kukosová

Počet přečtení: 3519
Datum: 15. 4. 2007