Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nemohla bych se stát přísnou vegetariánku. Mám stále ještě obavu, že bych trpěla nedostatkem vápníku, kdybych jej měla získávat jen z obilovin, zeleniny a ovoce.

Je důležité si uvědomit, že všechny přirozené stravovací režimy, včetně čistě vegetariánské stravy, jež nepoužívají mléko a mléčné výrobky, stále obsahují takové množství vápníku, které je nad prahovou hranicí našich výživových potřeb. Vědecká literatura dokonce jasně uvádí, že „nemoc z nedostatku vápníku“ způsobená nízkým příjmem vápníku u přirozených stravovacích režimů prostě neexistuje.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

Jinými slovy, všechny stravovací režimy poskytují dostatečné množství vápníku pro potřeby našeho zdraví. Pro většinu lidí žijících v dnešním světě přitom nejsou mléčné výrobky součástí jejich stravy. Totéž platí pro dospělá zvířata. Viníkem osteoporózy tedy není nedostatek vápníku.

Každý z nás přijímá tolik vápníku (nebo i více), kolik potřebuje. Přebytek, který není zapotřebí, se vyloučí z těla buď stolicí anebo ledvinami močí.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2692
Datum: 13. 1. 2009