Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Může diabetik konzumovat sacharidy? Jaká jsou současná doporučení?

Shromáždění delegátů Americké diabetické asociace a také Americké dietní asociace v březnu a v dubnu 1994 schválilo výživová doporučení pro lidi s cukrovkou. Shrnuje se tam vývoj doporučení, jak velký podíl energie by lidé trpící cukrovkou měli získávat z uhlohydrátů (neboli sacharidů).
Rubrika: Cukrovka
|
Typ článku: Poradna výživy

V roce 1921 se věřilo, že uhlohydráty mají tvořit jen 20% energie stravy cukrovkářů. V roce 1950 měly uhlohydráty tvořit 40%. V roce 1986 55-60%. Tento názor také vládl v Československu po celou dobu až do roku 1989 a někde z neznalosti přežívá dodnes. Americká doporučení z roku 1994 však již neuvádí výslovně jakákoliv omezení spotřeby uhlohydrátů. V tomto i v dále uvedených bodech tedy doporučují totéž, co je zdůvodňováno zde.

V první řadě lidem nemocným cukrovkou kladou na srdce omezit spotřebu saturovaných tuků a cholesterolu. Dále se zde doporučuje omezit spotřebu tuků a lidem trpícím nefropatií se doporučuje omezit také spotřebu bílkovin. Omezit spotřebu tuků se doporučuje zvláště těm cukrovkářům, kteří by potřebovali snížit váhu, a to jsou téměř všichni cukrovkáři. Pokud se má omezit podíl tuků a někdy i bílkovin na celkové energii, tak logickým výpočtem docházíme k tomu, že se musí podíl uhlohydrátů spíše zvýšit.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 4392
Datum: 5. 9. 2010