Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mořské řasy, zdroj jódu

Mořské řasy obsahují vysoké množství jódu a významné množství vápníku, železa, draslíku, hořčíku. Z vitamínů obsahují především vitamíny A, B, D, E, K a kyselinu listovou. Mohou vhodně doplnit dnešní stravu, často chudou na vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vlákninu.
|
Typ článku: Články

Vysoký obsah minerálních látek má alkalizující efekt a neutralizuje nadbytečné kyseliny v krvi, které vznikají při trávení masité stravy a mohou poškozovat organismus. Mořské řasy obsahují natriumalginát, polysacharid, který je schopen aktivně vychytávat radioaktivní elementy a těžké kovy. Ty jsou pak navázány na nestravitelnou základní složku alginátu a vylučovány z těla. Bylo prokázáno i protirakovinné působení mořských řas.

Více než 90 % jódu v mořských řasách je ve formě rozpustné ve vodě, tedy dobře využitelné lidským organismem. Nejvyšší množství jódu obsahuje řasa kombu, velmi významný je obsah jódu také v dalších druzích mořských řas:

- 0,5 g mořské řasy kombu (porce v polévce) obsahuje v průměru 1 500-5 500 µg jódu

- 0,5 g mořské řasy wakame (porce v polévce) obsahuje 250 µg jódu

Již zařazení 0,5 gramu mořské řasy 2-3× týdně do polévky tedy velmi významně přispívá ke krytí potřeby jódu u dětí, dospívajících, těhotných i kojících (doporučená denní dávka - DDD - pro kojící je 300 µg jódu).

Použití mořských řas je jednoduché. Kousek mořské řasy velikosti přibližně poštovní známky (0,5 g) přidáme při vaření na porci polévky. Chuťově se tím polévka nezmění, dodáme však takto více než 100 % DDD jodu pro děti i dospívající a téměř 100 % DDD pro kojící.

Řasu můžeme také nakrájet na velice malé kousky, které připomínají velikostí i barvou bylinné koření např. majoránku. Takto se využívá především mořská řasa kombu a wakame. Kousek řasy kombu můžeme přidat při vaření luštěnin, neboť mořské rostliny mají schopnost změkčit tvrdé přísady jako např. rýži, fazole a ostatní luštěniny, se kterými se vaří, a tím zlepšit jejich stravitelnost.

Mořské řasy na našem trhu

Kombu (Laminaria japonica) obsahuje nejvíce jódu. Přidává se do polévek, při vaření luštěnin či obilovin.

Wakame (Undaria pumatifida) je jemnou mořskou řasou, kterou stačí v polévce několik minut povařit. Přidává se - po namočení a nabobtnání - i do salátů.

Iziki jsou delší nudličky, které po namočení značně nabobtnají. Doba namáčení je cca 10 minut, doba vaření asi 20 minut. Iziki obsahují hodně vápníku (1 400 mg/100 g) a používají se zejména do zeleninových jídel.

Arame (Eisinia arborea) - jedná se o jemnější nudličky, které lze přidávat do zeleninových jídel, luštěninových pokrmů a polévek. Namáčí se asi na 10 minut a poté přibližně 15 minut vaří.

Plátky řasy nori se používají při přípravě tzv. sushi rolek. Nori vynikají vysokým obsahem železa (12 mg/100 g).

Agar-agar (neboli kanten) je výrobek z mořských řas, který se prodává v podobě prášku, vloček nebo tyčinek. Agar-agar má silně želírovací schopnost, proto se používá jako želatina na dezerty, pečivo, aspiky, při zavařování apod.

A kolik to všechno stojí? Cena za jednu porci (0,5 gramu) mořské řasy kombu nebo wakame je 0,60-0,80 haléřů; jedná se tedy o položku zcela zanedbatelnou. Sto gramů mořských řas (za cca 160 Kč) vydrží při každodenním použití jedné osobě déle než půl roku. Deset gramů řasy agar-agar (v prášku) stojí okolo patnácti korun (z tohoto množství připravíme asi jeden litr želatiny).

Mořské řasy můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy a v některých obchodních řetězcích

Slavíková M., KHS Ústeckého kraje, územní pracoviště Teplice.

Počet přečtení: 17058
Datum: 11. 10. 2012