Maso, tuky zvyšují riziko rakoviny lymfatického systému | Prameny zdraví

Maso, tuky zvyšují riziko rakoviny lymfatického systému

Dr. Shumin Zhang s kolegy z Harvard School of Public Health v Bostonu analyzovali data pocházející ze čtrnáctiletého sledování 88 000 zdravotních sester. Ženy, jejichž hlavní jídlo dne sestávalo pravidelně z hovězího, vepřového či jehněčího masa měly více než dvojnásobné riziko onemocnění rakovinou lymfatického systému než ženy, které jedly taková jídla méně než jednou týdně.

Maso, tuky zvyšují riziko rakoviny lymfatického systému

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Ženy, které konzumovaly více transmastných tuků, měly rovněž vyšší riziko onemocnění tímto typem rakoviny. Transmastné kyseliny se nacházejí hlavně v margarínech a částečně hydrogenovaných rostlinných olejích, ale také v hovězím, vepřovém a jehněčím mase.

Journal of the National Cancer Institute 1999;91:1751-1758

Počet přečtení: 3 329 Datum: 1. 1. 1970