Mám rád pikantní jídla, ale lékař mi je zakazuje, protože mi zjistili začínající vřed žaludku. | Prameny zdraví

Mám rád pikantní jídla, ale lékař mi je zakazuje, protože mi zjistili začínající vřed žaludku.

Zbytečně. Aspoň co se týká pálivých paprik. Je pravda, že černé koření podporuje vznik vředové choroby žaludku a je podezříváno z rakovinotvornosti. Kapsaicín – pálivá látka v paprice a feferonkách – však vředy přímo léčí. Přesvědčili se o tom lékaři, kteří podávali pacientům s vředovou chorobou extrakt feferonek přímo do žaludku ve velkých dávkách a sliznice se hojila mnohem rychleji než použitím léků.

Mám rád pikantní jídla, ale lékař mi je zakazuje, protože mi zjistili začínající vřed žaludku.

Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Rady lékaře

Kapsaicin má též silný antioxidační a protirakovinný účinek. Můžete si klidně dopřát mexické jídla. Ta originální bez vepřového jsou super zdravá.

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 5 232 Datum: 27. 6. 2010