Luštěniny | Prameny zdraví

Luštěniny

Bob

Lidé konzumují bob už celá tisíciletí. Je to pravděpodobně nejstarší pěstovaná luštěnina. Čerstvý bob obsahuje velké množství …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Sója I

Ti, kteří umí japonsky, vědí, že v japonštině neexistuje ekvivalent pro slovní spojení „návaly horka“, což je vazomotorický …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Sója II

Sója patří k potravinám, které jsou pro naše zdraví velmi pospěšné, a to nejen díky své nutriční hodnotě, jež je větší než u masa, …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Fazole

Dlouho se diskutovalo o tom, zda byla fazole do Evropy dovezena z Ameriky, nebo ji Evropané znali už před jejím objevením. Podle …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Četl jsem, že cizrna obsahuje vitamín B12. Je to pravda?

Ne, pokud není cizrna infikovaná baktériemi. Vitamín B12 je totiž produktem baktérií, a tak je všude tam, kde se baktérie …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Nemusím klíčené fazole mungo nejprve uvařit?

Ne. Fazoli mungo i čočku můžete po naklíčení konzumovat syrové. Ostatní luštěniny je třeba uvařit.

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Hummus je chutná pasta z cizrny

Je žlutá pasta, vyráběná z vařené rozmixované cizrny. Dalšími ingrediencemi jsou tahini (sezamová pasta), citronová šťáva a …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Jsem po operaci žlučníku a těžko trávím vařené fazole. Můžu jíst hrách?

Hrách – zvláště mladý zelený hrášek, a to i mražený – je o mnoho snadněji stravitelný než suché luštěniny. Obsah bílkovin není v …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Rady lékaře

Čočka obsahuje hodně železa, ale četl jsem, že rostlinné železo se špatně vstřebává do krve. Co s tím?

Zkuste například čočkový salát s citronovou zálivkou. Je totiž zjištěno, že rostlinná forma železa se asi 4-5 krát lépe vstřebává …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Celá naše rodina má ráda luštěniny, ale trpíme průvanem, když po nich musíme ustavičně větrat.

Luštěniny obsahují oligosacharidy (rafinózu, stachyózu), které člověk nedokáže strávit, ale baktérie žijící v jeho střevě ano. …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy
1 2 3 4