Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Konzumace tmavého masa souvisí se zvýšením rizika rakoviny vaječníků

Zdá se, že konzumace zeleniny (a ryb) chrání před rakovinou vaječníků, zatímco častá konzumace tmavého masa a rafinovaných uhlohydrátů je naopak spojena se zvyšováním rizika tohoto druhu rakoviny.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Dr. Cristina Bosetti z milánského Institutu pro farmakologický výzkum spolu s kolegy vyhodnocovala data od 1 031 žen s rakovinou vaječníků v porovnání s kontrolní skupinou 2 411 žen, které tímto druhem rakoviny netrpěly. Vědci zjistili, že častá konzumace (bílého) pečiva, tmavého masa a cukru zvyšovala riziko rakoviny o 38 %, resp. 53 %, resp. 43 %.

Předpokládá se, že vztah mezi spotřebou rafinovaných uhlohydrátů (cukr, bílá mouka) a rakovinou může být dán jejich zvýšeným glykemickým indexem. Je však třeba vzít v úvahu fakt, že výsledky studie byly pouze těsně za hranicí statistické významnosti.

Naopak konzumace např. luštěnin, syrové zeleniny nebo vařené zeleniny riziko rakoviny vaječníků snižovala, a to (po řadě) o 23 %, o 53 % a o 35 %.

Int J Cancer 2001;93:911-915

Počet přečtení: 3442
Datum: 26. 12. 2007