Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Komplikace cukrovky jsou hrozné. Musí přece existovat nějaký rozumný postup, kterým bych mohla těmto komplikacím zabránit anebo alespoň jejich nástup zpomalit.

Klíč k tomu, jak těmto komplikacím předcházet, objevíme, když budeme sledovat, jak cukrovka postihuje lidi, kteří se živí různými druhy stravy a mají různý životní styl. Málo komplikací postihuje například Asiaty, žijí-li ve své rodné zemi a pokud je jejich jídelníček založen na rýži a na stravě s nízkým obsahem tuků a cholesterolu.
Rubrika: Cukrovka
|
Typ článku: Rady lékaře

Naopak diabetici z těch samých asijských etnických skupin, kteří žijí na Havaji a jedí typickou americkou stravu s vysokým obsahem tuku, mají patrné zvýšení hladin krevního cholesterolu a triglyceridů a trpí vážnými komplikacemi aterosklerózy.

U všech diabetiků je třeba se co nejvíce vystříhat škodlivého fyzického stresu. Cholesterol, sůl, tuky a rafinované potraviny – to jsou viníci, kteří způsobují degenerativní choroby, kterým říkáme civilizační, a to dokonce i u lidí, kteří nemají cukrovku. Takto škodlivá jídla přestavují pro diabetiky ještě větší nebezpečí. Je přitom snadné naplánovat si takovou dietu, která zdraví naopak prospívá – jedná se o stravu s nízkým obsahem tuků a soli, s rozumným obsahem bílkovin, s vysokým obsahem vlákniny a komplexních uhlohydrátů a zcela bez cholesterolu, stravou založenou na potravinách s velkým obsahem škrobu (brambory, obiloviny), zeleniny a ovoce. A navíc, je to chuťový požitek.

Ukázalo se, že konzumuje-li diabetik takovou stravu, která napomáhá zdraví, snižuje tím rizikové faktory, jež jsou spojovány s aterosklerózou a jejími komplikacemi, včetně srdečních záchvatů, mozkových mrtvic, blokování proudění do chodidel a nohou a selhání ledvin. Nejspolehlivějším ukazatelem při předvídání komplikací z aterosklerózy je hladina cholesterolu v krvi. Tato hladina může být podstatně snížena, a to až o 32 procent, u těch diabetiků, kteří přejdou na výše doporučovanou stravu. Dietou bohatou na komplexní uhlohydráty a s vysokým obsahem přírodní vlákniny je rovněž snižována hladina triglyceridů, i když tomu mnozí nevěří. Bez dostatku vlákniny však mají triglyceridy při stravě, která obsahuje hodně uhlohydrátů, tendenci stoupat. Chceme-li dosáhnout snížení hladiny triglyceridů, musíme omezit i konzumaci ovoce s jeho vysokým obsahem jednoduchých cukrů.

Bylo zjištěno, že strava, která obsahuje více komplexních uhlohydrátů a méně tuků, spolu s lepším kontrolováním hladiny krevního cukru častými injekcemi inzulinu, zpomaluje rozvoj dvou problémů, které jsou u diabetiků běžné. Při dodržování tohoto kombinovaného programu diety a podávání inzulinu je lépe zachována funkce nervů a funkce ledvin, jak dokázalo porovnání s pacienty, jimž se dostalo v tomto ohledu horší péče.

Poškození očí je jednou z nejběžněji se vyskytujících komplikací u diabetika, který je závislý na inzulinu. Asi 15 až 30 procent diabetiků s cukrovkou vznikající v dětství ztrácí později v životě zrak. Před více než pětadvaceti lety ukázaly dvě nezávislé skupiny vědců, že strava s nízkým obsahem tuku podstatně zlepšuje špatný stav sítnice, což je na světlo citlivá část oka. Onemocnění sítnice, zvané retinopatie, se (během řádově měsíců) značně zlepšilo, když hladina cholesterolu a triglyceridů (v důsledku přechodu na nízkotučnou stravu s nízkým obsahem cholesterolu) poklesla. Prospěšné účinky byly zaznamenány u většiny pacientů. Z těchto pozorování můžete načerpat nejen naději ohledně prevence komplikací doprovázejících cukrovku; ale dokonce i naději na zlepšení stávajícího stavu.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2890
Datum: 14. 1. 2009