Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kojenecká výživa prevencí hypertenze v dospělosti

Mateřské mléko obsahuje množství polynesaturovaných mastných kyselin o dlouhých řetězcích, mezi které patří kyselina dekosahexaenová (DHA) a arachidonová kyselina (AA). Děti akumulují tyto mastné kyseliny v mozku během posledních tří měsíců těhotenství a prvních měsíců po narození. Tyto živiny jsou nezbytné pro dobrý vývin mozku a míchy.
|
Typ článku: Studie

„Děti, které jsou kojené déle než dvanáct měsíců, mají velmi nízký výskyt hypertenze v dospělosti,“ uvedl dr. Das z EFA Sciences v Norwoodu v Massachusetts. Podle tohoto lékaře je to v důsledku ochranného účinku, který přináší právě vysoký obsah polynesaturovaných mastných kyselin v mateřském mléce.

Když se totiž dělaly pokusy na zvířatech, ukázalo se, že když byla hladina DHA snížena, docházelo u nich k rozvoji vysokého krevního tlaku. Rovněž se ukázalo, že když byly tyto mastné kyseliny podávány dospělým s mírnou až střední hypertenzí, jejich krevní tlak se vracel k normálu.

Hypertension 2001;38e6-e8

Počet přečtení: 3250
Datum: 1. 2. 2005