Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Je třeba se starat o zajištění dostatku všech nepostradatelných živin ve stravě?

Celkem máme přes padesát složek (vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, tuky, vláknina), které jsou pro dobré zdraví nezbytné. Na základě toho již nás může samo napadnout, že by bylo naprosto nesmyslné, kdybychom se starali o každou z těchto padesáti složek.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Právě k tomu nás - ze zištných důvodů - vedou ovšem někteří výrobci potravin, kteří uvádějí, kolik je v dané potravině určitého vitaminu, minerální látky apod., čili kolik je tam jedné z těch více než padesáti složek pro tělo potřebných. A potom vypočítávají, jak tím určité množství této potraviny kryje celkovou denní potřebu člověka.

Tímto způsobem lze prakticky každou potravinu doporučit. Prakticky v každé potravině totiž je poměrně velké množství nějaké nepostradatelné látky. Výrobci a prodejci přitom samozřejmě spotřebiteli neříkají, že třeba tu nepostradatelnou látku máme stejně v potravě v nadbytku, tímto způsobem pouze chtějí do spotřeby „propašovat“ potravinu, která může obsahovat i složky velmi škodlivé.

Bylo by skutečně nesmyslné chtít, aby lidé neustále sledovali, zda mají ve stravě všech více než padesát právě vyjmenovaných potřebných složek. Musí existovat nějaká poměrně jednoduchá pravidla, pomocí nichž jejich dostatek zajistíme.

Potřebné množství všech nepostradatelných složek stravy, jmenovitě vitaminů, minerálních látek, vlákniny, zajistíme, pokud se naše strava skládá hlavně

- ze zrnin (v praxi z obilovin), čili např. z moučných výrobků (chléb, pečivo, knedlíky,...), z obilných vloček, atd.

- z brambor a jiné zeleniny a z ovoce.

Mnohokrát jsme řekli a při této příležitosti to zvláště opakujeme, že v zájmu zdraví bychom se měli snažit vždycky dávat přednost výrobkům z mouky z celého zrna oproti výrobkům z vysoce vymleté (bílé) mouky.

Například snad v každé obilovině, konkrétně třeba v žitu či pšenici, jsou všechny právě vypočítané nepostradatelné složky stravy s výjimkou vitaminu C, beta-karotenu a vitaminu B12. V bramborách jsou všechny tyto nepostradatelné složky s výjimkou vitaminu B12 a beta-karotenu. V různých druzích brambor pěstovaných na jih, resp. v tzv. červených bramborách pěstovaných v USA, jsou všechny tyto složky s výjimkou vitamínu B12.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 2143
Datum: 1. 10. 2009