Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Je prospěšné konzumovat odděleně sacharidy a bílkoviny tak, jak to např. doporučuje Hayova dělená strava?

Když se podíváte do přírody, pak tam nenajdete podporu pro tuto teorii. Všechny potraviny, ať rostlinného, či živočišného původu, jsou vždy kombinací sacharidů, bílkovin a tuků. Např. fazole obsahují v hojnosti především bílkoviny, zatímco třeba švestky zase sacharidy a avokádo tuky.
|
Typ článku: Poradna výživy

To ale neznamená, že ve fazolích nejsou také sacharidy a tuk, a naopak i švestky obsahují určitý podíl bílkovin a tuků, stejně jako avokádo obsahuje malé množství sacharidů a bílkovin.

Čistým sacharidovým jídlem by byl například krystalový cukr anebo škrobovitý zbytek, který zůstane po odstranění lepku z bílé mouky. Za jídla skládající se výlučně z bílkovin je pak možné považovat např. vaječný bílek nebo nejrůznější práškové proteinové preparáty. A pokud jde o tuk, to byste museli sníst několik polévkových lžic másla nebo oleje. Čistá jídla v tomto smyslu slova se v přírodě nevyskytují. Nicméně je možné je vyrobit.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 3882
Datum: 5. 5. 2009