Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaký je důvod zvýšení hladiny estrogenů u žen v USA?

V bohatých zemích, jako jsou Spojené státy, se vyvíjí biologické pojítko mezi potravou a onemocněními prsu během metabolismu přirozeně vyprodukovaných hormonů v lidském střevě. Estrogeny jsou produkovány ve vaječnících, adrenálních žlázách a některých dalších tkáních lidského těla.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Rady lékaře

Tyto estrogeny cirkulují celým tělem a nakonec jsou přes játra vyloučeny do střeva. Během tohoto procesu musejí být estrogeny sloučeny s další nevstřebatelnou látkou, která je produkována játry, a pak eliminovány v této „komplexní“ formě. Pokud k tomuto sloučení nedojde, jsou volné estrogeny reabsorbovány do těla skrz stěnu střeva.

Tuky obsažené v jídle povzbuzují růst některých druhů bakterií v tlustém střevě.Tyto bakterie mají zvláštní schopnost rozštěpit komplexní molekulu vytvořenou z estrogenů a látky z jater. Výsledkem je, že vyloučené estrogeny jsou volné – a tak mohou být snadno vstřebány zpět do těla. Dlouhodobým důsledkem jsou vyšší hladiny těchto silných hormonů u žen, které jedí stravu bohatou na tuky, což je ovšem typická strava pro obyvatele bohatých zemí.

Další příčinou vyšších hladin estrogenů je obezita. Nadváha je běžným důsledkem stravy s vysokým obsahem tuku, jejímž základem je maso, mléko a mléčné výrobky a konzumace potravin upravovaných na oleji. Tuk v těle přeměňuje mužské hormony, kterým se obecně říká androgeny a které se přirozeně v určitém stupni nacházejí i u žen, na estrogeny. Čím má žena větší množství tuku v těle, tím více estrogenů její tělo produkuje. A dále, jak žena stárne, její tělo dokáže androgeny na estrogeny přeměňovat stále účinněji; kvůli této přeměně vzrůstá s přibývajícími léty její hladina estrogenů.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 5183
Datum: 14. 1. 2009