Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jakou roli hrají tři hlavní složky výživy – sacharidy, tuky a bílkoviny – při cukrovce?

Dáme-li si údaje z celého světa do tabulky či do grafu, tak zjistíme, že čím nižší je kde podíl sacharidů (uhlohydrátů) ve stravě, tím více je tam úmrtí na nemoci způsobené sklerózou cév, tím více je tam úmrtí na rakovinu, tím více je tam úmrtí na cukrovku. Tedy při nízkém podílu uhlohydrátů je vysoká úmrtnost na všechny hlavní civilizační choroby. Přesto naši oficiální odborníci doporučují diabetikům velmi nízkou spotřebu uhlohydrátů.
Rubrika: Cukrovka
|
Typ článku: Poradna výživy

Například všechna srovnání vegetariánů s nevegetariány nebo makrobiotiků s jejich spoluobčany ukazují, že vegetariáni, resp. makrobiotici jsou štíhlejší, ale přitom mají ve stravě podstatně více uhlohydrátů než jejich tlustší spoluobčané. Doporučovat nízkou spotřebu uhlohydrátů diabetikům jako prostředek ke zbavení se přebytečných kilogramů se proto i z tohoto hlediska jeví jako naprosto mylné.

Mám před sebou doporučení Americké dietetické asociace z roku 1986 a z roku 1994 a snažím se pro čtenáře co nejlépe vystihnout, co říkají, pokud jde o podíl tří hlavních složek ve výživě. O podílu bílkovin uvádí buď, že je těžké říci, zda by diabetici měli mít tento podíl vyšší či nižší než ostatní obyvatelé, anebo, že Američané jí příliš mnoho bílkovin (tedy diabetikové by měli jíst méně bílkovin než průměrní Američané). Uvádí doporučenou denní dávku ve výši 0,8 g/kg tělesné váhy (po odečtení nadbytečného tuku). Z toho by ale vyplývala spotřeba bílkovin, která je zhruba poloviční nebo jen o málo vyšší než poloviční v porovnání s příjmem bílkovin u průměrného Američana. V americkém stanovisku z roku 1986 se ještě poznamenává, že pro diabetiky s počínajícím selháním ledvin by mohlo být zapotřebí požívat ještě méně bílkovin než 0,8 g/kg váhy.

Opakovaně uvádějí, že podíl tuku by měl představovat méně než 30% celkového příjmu energie. To je nižší podíl tuku, než je tomu v průměru v USA nebo v ČR. Čili celkem doporučují podíl tuku snížit.

Sečteme-li podíl bílkovin, tuku a uhlohydrátů, musíme dostat 100%. Čili pokud podíl bílkovin a tuků u diabetiků měl by spíše nižší, než je tomu v průměrů v USA či v ČR, tak by u diabetiků podíl uhlohydrátů měl být vyšší. To je logický důsledek údajů v amerických stanoviscích uvedených. Takhle jasně to v amerických stanoviscích nikde napsáno není. To souvisí s tou tradicí, o níž se v amerických stanoviscích píše, že je úplně mylná, s mylnou tradiční vírou, že diabetici by měli ve stravě snížit podíl uhlohydrátů. Oni tu tradici kritizují jako mylnou, ale pak stejně se vyhnou tomu, aby vyslovili nějaký příliš jasný závěr. Snad to učini v budoucnu.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 4239
Datum: 13. 9. 2010