Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaké jsou dávky nepostradatelných aminokyselin? Potřebujeme živočišné bílkoviny, které jsou jejich dobrým zdrojem?

Ve světě byly na základě četných pokusů stanoveny, vypočteny a uveřejněny potřebné dávky jednotlivých nepostradatelných aminokyselin (bezpečně postačující množství). Tyto dávky byly uveřejněny i u nás. Jednoduchý propočet ukáže, že každé nepostradatelné aminokyseliny máme v naší současné běžné stravě čtyřikrát i vícekrát více, než je doporučená dávka stanovená odborníky WHO a FAO, čili než je bezpečně postačující množství.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Dávky WHO a FAO však nepředstavují skutečné minimum nezbytné potřeby. Toto minimum bylo stanoveno při léčení lidí s chorobami ledvin. Při nejčastější poruše tito nemocní musí omezit příjem bílkovin, protože právě zátěž ledvin daná vylučováním zplodin bílkovinného metabolismu ledviny poškozuje. Tito nemocní tedy potřebují mít ve stravě co nejmenší množství bílkovin a současně dostatek všech nepostradatelných aminokyselin. Takto stanovené skutečně minimální nezbytné dávky esenciálních aminokyselin uvádí např. Kofranyi (viz Skála I, Lamačová V: Dieta při zánětu a chronickém selhání ledvin, Avicenum 1975, str. 148). Propočet pak ukáže, že každou nezbytnou aminokyselinu máme ve stravě v množství 15x větším, než je její minimální potřeba.

Zatímco ověření komplexních závěrů je složité, ověření výchozích údajů je většinou velmi jednoduché. Příkladem toho je tabulka potřeby nepostradatelných aminokyselin. Z této tabulky vycházeli odborníci ve světě a došli k samozřejmému závěru, že živočišné bílkoviny nejsou nezbytné.

Jen v té malé části stravy, kterou představují moučné výrobky, je totiž více nepostradatelných aminokyselin, než je bezpečně postačující množství stanovené experty WHO/FAO. I kdybychom jedli pouze rostlinné potraviny a pouze jakoukoliv jejich představitelnou kombinaci, tak bychom měli ve stravě všech nepostradatelných aminokyselin několikrát více, než potřebujeme.

Po desítky let se u nás tvrdilo, že musíme mít ve stravě živočišné bílkoviny, protože prý pouze v nich je dostatek nepostradatelných aminokyselin. Všechna tato tvrzení jsou naprosto mylná. Stačí si správně opsat příslušné tabulky a provést nejjednodušší propočty a vidíme, že tomu tak není. Nepostradatelných aminokyselin máme ve stravě bez jakéhokoliv snažení mnohokrát více, než potřebujeme. Živočišné bílkoviny nepotřebujeme, zdůvodnění jejich nezbytnosti bylo naprosto mylné.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 2871
Datum: 13. 11. 2009