Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaké druhy zpracování jsou povoleny pro biopotraviny?

Ekologické zemědělství se snaží vyprodukovat potraviny co nejpřirozenější cestou, také jejich zpracování musí být co nejšetrnější a směřovat k zachováni co možná největší biologické a nutriční hodnoty. Při výrobě jsou vyloučeny postupy genových technologii v jakékoli formě a ošetření ionizujícím zářením.
Rubrika: BIO
|
Typ článku: Poradna výživy

V zákoně o ekologickém zemědělství je zakázáno i bělení a mikrovlnný ohřev a naopak povoleno: mechanické zpracování (tj. mletí, drcení, stloukáni, prosévání, třídění, lisováni, mačkání, homogenizace), tepelné zpracování (odpařování, vaření, sušení, pečení, pasterace, sterilace, extruze), uzení bez použití chemikálií, filtrace, čiření, dekantace , chlazení, mražení, lyofilizace, fermentace, síření u vína, emulgace, extrakce vodou, parou, alkoholem, destilace.

Z brožurky o biopotravinách vydané v roce 2004 organizací pro ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Pro-Bio Liga.

Počet přečtení: 2943
Datum: 14. 9. 2009