Jaká je prověřenost toho, že zdravotně nejvhodnější jsou tuky mononesaturované? | Prameny zdraví

Jaká je prověřenost toho, že zdravotně nejvhodnější jsou tuky mononesaturované?

Stovky pokusů se zvířaty ukazují, že ke vzniku rakoviny nejvíce přispívají polynesaturované tuky. Máloco je ve světově odborné literatuře tak dobře dokumentováno. Ještě jasnější je, že z hlediska nemocí srdce a cév jsou nejškodlivější tuky saturované. Je to prokázáno stovkami a stovkami pokusů se zvířaty a stovkami šetření.

Jaká je prověřenost toho, že zdravotně nejvhodnější jsou tuky mononesaturované?

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Nejasné zůstává pouze to, zda pro prevenci nemocí srdce a cév jsou vhodnější tuky mononesaturované nebo polynesaturované. I když však tato otázka je otevřená a jsou argumenty pro i proti, tak je jasné, že z hlediska celkového zdraví jsou mononesaturované tuky neporovnatelně vhodnější než polynesaturované tuky. O tom, že mononesaturované tuky jsou vhodnější z hlediska prevence rakoviny totiž není nejmenší pochyby.

V souladu s tím také většina obyvatel třeba v západní Evropě ví, že z hlediska péče o zdraví jednoznačně jako velice vhodný se jeví olivový olej. Mononesaturované tuky doporučují rovněž přední američtí odborníci.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 3 332 Datum: 4. 7. 2009