Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

I na másle přece musí být něco dobrého! Cožpak neobsahuje vitamín A, který je důležitý pro naše zdraví?

Tzv. doporučené dávky jsou ideálním prostředkem pro toho, kdo vyrábí zdraví poškozující potraviny. Koupím si máslo a čtu, že obsahuje životně důležité vitaminy A, D, E, K. Ze všech mnoha desítek skutečně životně důležitých látek máslo obsahuje jenom tyto čtyři. Obilí životně důležitých látek obsahuje desítky.
|
Typ článku: Poradna výživy

To si ovšem běžný člověk, který kupuje máslo, vůbec neuvědomí, a mylně se domnívá, že máslo má určitou zvláštní cenu, neboť mu dodává tyto životně důležité látky. Na obalu u másla, ale i u jiných zdraví poškozujících potravin také může být napsáno, jak velké procento denní potřeby určitého vitaminu, minerální látky, nepostradatelné aminokyseliny atd., je obsaženo v určité porci této potraviny. A člověk si říká, máslo musím jíst, abych měl dostatek vitaminu A. Dokonce by si mylně mohl začít kalkulovat, že by měl másla jíst dvakrát tolik, jen aby měl v těle doporučenou dávku vitaminu A.

Chceme-li být zdraví, nestarejme se o to, abychom měli ve stravě doporučené dávky všech živin. Starejme se místo toho pouze o důležité složky stravy. A starejme se o to, abychom tyto důležité složky stravy měli v optimálním množství.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 4474
Datum: 29. 11. 2010