Geny i strava ovlivňují „dobrý“ HDL cholesterol | Prameny zdraví

Geny i strava ovlivňují „dobrý“ HDL cholesterol

Vědci v nové studii zjistili, že ženy (ale ne muži) s určitým genem (APOA1), které konzumovaly větší množství polynenasycených tuků, měly vyšší hladiny HDL cholesterolu, „dobrého“ cholesterolu, který snižuje riziko srdečních onemocnění.

Geny i strava ovlivňují „dobrý“ HDL cholesterol

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

Podle těchto výsledků se zdá, že u asi 20% populace přináší strava bohatá na rostlinné oleje, ryby a ořechy zvlášť zřetelný prospěch ve směru prevence kardiovaskulárních onemocnění. Předmětem studie vypracované na Tufts University v Bostonu bylo 755 mužů a 822 žen.
American Journal of Clinical Nutrition 2001;75:38-46

Počet přečtení: 2 835 Datum: 3. 1. 2006