Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Fazole i hrách snižují riziko srdečního onemocnění

Muži i ženy, kteří jedli nejméně čtyřikrát týdně luštěniny, měli v průběhu devatenácti let trvání studie o 22% nižší riziko koronárního onemocnění srdečního v porovnání s lidmi, kteří luštěniny konzumovali jednou týdně. Největší milovníci luštěnin měli současně nižší krevní tlak a celkový cholesterol, také bylo u nich nižší riziko vypuknutí cukrovky.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Studie

Luštěniny, jako fazole či hrách, jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat celkový i LDL („špatný“) cholesterol a zlepšovat inzulínovou rezistenci. Současně obsahují luštěniny málo sodíku a hodně draslíku, vápníku a hořčíku, což je kombinace, která je spojována s nižším rizikem srdečního onemocnění. Studie byla vypracována na 9 600 Američanech, kteří na jejím počátku neměli srdeční onemocnění. Během let trvání studie bylo u 1 800 z nich diagnostikováno srdeční onemocnění.

Archives of Internal Medicine 2001;161:2573-2578

Počet přečtení: 3929
Datum: 7. 10. 2005