Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Debata o nízkotučných dietách s vysokým obsahem uhlohydrátů pokračuje

Dr. William Connor a Sonja Connor z Oregon Health Science University v Portlandu souhlasí s doporučeními snížit množství nasycených tuků (z masa, mléčných výrobků a částečně ztužených tuků) a jejich nahrazením uhlohydráty z obilovin, zeleniny, luštěnin a ovoce.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Studie

Nesouhlasí však s názorem, že stačí nahradit jeden druh tuků, jmenovitě nasycené tuky, jiným druhem tuků, tedy polynenasycenými (běžné rostlinné oleje) a mononenasycenými tuky (řepkový či olivový olej).

„Tato strategie nebere v úvahu nevýhody vysoké konzumace tuků,“ uvádějí. Mezi tyto nevýhody patří například stoupání hladiny krevních tuků po jídle, které přispívá k ateroskleróze a je přímo úměrné množství zkonzumovaných tuků. Podle Connorových „jsou výhody, které přináší nízkotučná strava v prevenci rakoviny a při kontrole hypertenze ztraceny, když jsou nasycené tuky pouze nahrazeny jinými tuky, spíše než rostlinnými potravinami.“

The New England Journal of Medicine (1997;337(8):562-569)

Počet přečtení: 3803
Datum: 20. 5. 2007