Cukrovka | Prameny zdraví

Cukrovka

Diabetes mellitus definovala Světová zdravotnická organizace (WHO) jako dlouhodobý výskyt vysoké hladiny cukru v krvi, vyvolaný vnějšími i dědičnými faktory, které působí nejčastěji spolu. Cukrovka se vyskytuje asi u 3,5 % populace a komplikace tohoto onemocnění patří mezi velmi časté příčiny úmrtí.

Cukrovka

Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Rady lékaře

Když hladina cukru v krvi převýší hodnotu 1,8 g na litr krve, začnou ledviny propouštět glukózu do moči (glykosurie), což patří mezi základní znaky onemocnění. K dalším příznakům patří žízeň, nadměrné pití (polydipsie), zvýšená chuť k jídlu (polyfagie), úbytek hmotnosti a únava jako projev poruch energetického metabolismu. To jsou projevy fyzikální. Mezi biologické projevy onemocnění patří poruchy látkové přeměny cukrů, ale také – na to se často zapomíná – látkové přeměny bílkovin a tuků.

Hlavní příčinou vzniku hyperglykémie (zvýšené hladiny cukru v krvi) je nedostatečné působení inzulinu jako hlavního hormonu, který je odpovědný za využití cukru v organismu. Jsou dvě možnosti: buď se inzulin netvoří vůbec nebo jen nepatrně, takže nestačí krýt potřeby těla. Tento případ je označován jako diabetes mellitus závislý na inzulinu nebo jako diabetes mellitus typ I, juvenilní (dětský) typ. Objevuje se častěji v dětském věku, předpokládá se dědičná souvislost. Pacienti musí přijímat inzulin v injekcích. Obvykle nejsou obézní.

Existuje však druhá možnost. Inzulin se sice tvoří, ale jeho množství nebo struktura nestačí potřebám organismu. Je nazýván diabetes mellitus typ II, aktivní (dospělý) typ. Objevuje se v dospělosti, z více než 90 % je spojen s obezitou. Včasnou úpravou diety a celé životosprávy lze odstranit projevy, a není proto nutné užívat inzulin. Porucha u obou typů se projevuje prudkým zvýšením hladiny cukru v krvi a pomalým snížením hladiny na normální hodnotu. Vyšetření a stanovení tzv. glykemické křivky je rozhodující při určení diagnózy.

Příčinou nedostatku inzulinu je u diabetes mellitus I. typu úplné poškození a zničení beta-buněk slinivky břišní, které produkují inzulin, např. virovou infekcí (příušnice, infekční mononukleóza, chřipka) nebo na alergickém podkladu. U diabetes mellitus II. typu se mezi nejčastější příčiny počítá v prvé řadě obezita, dále dlouhodobě nevhodná strava, nedostatek pohybu, alkohol, kouření, endokrinologické choroby (feochromocytom), léky (Sanepil, thiazidová diuretika, hormonální antikoncepční přípravky, kortizonoidy ap.).

Diabetes obou typů může mít velmi nepříznivou prognózu. Poruchy jemných i středních cév vedou k poruchám zraku až slepotě, k poruchám funkce ledvin až zastavení jejich činnosti, k impotenci u mužů, k poruchám výživy nervů a k poruchám výživy kůže se známými bércovými vředy. Dostavují se poruchy činnosti slinivky břišní, jater, imunitního systému (diabetici jsou náchylnější k infekcím – i plísňovým) ap. Z výčtu nepříznivých prognóz je zřejmé, že diabetes mellitus nepatří mezi banální onemocnění. Věnujme proto jeho léčbě i prevenci velkou pozornost.

Léčba

Vedle nezbytného příjmu inzulinu u diabetes mellitus I. typu je prvořadým léčebným zásahem u obou typů cukrovky upravení diety, vytvoření určitého režimu přijímání potravy a celková změna životosprávy.

V rozporu s dosud platnými názory našich lékařů zní doporučení světového zdravotnictví, že diabetici by neměli přijímat vyšší dávky bílkovin než zdravý jedinec, protože z fyziologického hlediska to není nutné. Nadměrné množství bílkovin navíc velmi zatěžuje vylučovací systém (ledviny).

Tvrzení, že diabetik musí přijímat velké množství bílkovin, a to hlavně bílkovin živočišného původu, je nebezpečné. Bílkoviny živočišného původu (maso, mléčné výrobky, vejce) jsou koncentrované potraviny s vysokým obsahem cholesterolu (pro diabetika velmi nebezpečného) a jiných nasycených a pro organismus nepotřebných tuků. Bílkoviny živočišného původu obsahují také mnoho cizorodých chemických látek (pesticidy, hormony, antibiotika) ap. Velký přísun bílkovin je nevhodný také proto, že při látkové přeměně bílkovin se spotřebovává vitamin B6 (pyridoxin), který hraje důležitou roli při vyrovnávání se organismu s cukrem v krvi.

Když se nadbytkem bílkovin odčerpá vitamin B6, vzniká jakýsi „vnitřní deficit“ v látkové přeměně cukrů a zvyšují se nároky na přívod inzulinu. Doporučená denní dávka bílkovin je u zdravého člověka asi 0,8 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Stejná dávka se doporučuje také diabetikům. Někdy dokonce ještě nižší, zvlášť u pacientů s vážnými cévními a ledvinovými poruchami. Bílkoviny velmi kvalitního složení můžete získat konzumací luštěnin (fazole, hrách, sója, čočka, bob), obilnin, ořechů, zeleniny, různých semen (slunečnicová, lněná, tykvová).

Diabetik musí omezit přísun všech, zvláště však nasycených živočišných tuků. Diabetici by měli přijímat tuky ve formě rostlinných olejů (ne řepkový – Vitol, Maja), ořechů a rostlinných semen. Ale také v omezené míře.

Diabetikům se doporučuje zvýšit přívod vlákniny. Vláknina totiž pomáhá udržet nízkou hladinu cukru v krvi bez extrémních výkyvů. Zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina, všechny obilniny, luštěniny, semena – vše nejlépe syrové (kromě luštěnin – ty bychom měli tepelně upravovat). Doporučuje se orientace na rostlinno-mléčnou stravu. Samozřejmě platí, že jednoduché cukry (bílý cukr, med, velmi sladké ovoce ap.) je nutné omezit na minimum.

Pro organismus je rovněž důležité zajistit dostatečné množství vitaminů, minerálů a látek, které nám v naší stravě zpravidla scházejí, tj. rostlinných barviv, hormonů, enzymů atd. Vše je nejlepší ve formě syrové zeleniny a ovoce. Velký význam mají pro diabetika vitaminy skupiny B, chróm, vitamin C, rutin atd. Všechno to dobré se nachází v přírodě a záleží jen na nás, zda přijmeme a využijeme její bohatou nabídku.

Stejně důležité jako složení stravy je doba, pravidelnost a množství potravy. Platí zásada, že diabetici by měli jíst třikrát denně. Mezi jídly by měly být 4-5 hodinové intervaly. Drobné odchylky je možné doplnit malou dopolední a odpolední svačinkou. Názor, že diabetik má jíst 5 až 6 či dokonce 7 stejných porcí jídla denně, je nesprávný. Zatěžuje to větší část dne celý trávicí systém. Vytvořte si pravidelný návyk a dodržujte přesně dobu jídla.

Velmi důležitá je úprava hmotnosti. Snižte případnou nadváhu na odpovídající výši.

Měl by vám v tom pomoci také přiměřený, ale pravidelný tělocvik. Cvičení pomáhá nejen vyvážit rozdíl mezi příjmem a výdejem energie, ale zlepšuje také využitelnost inzulinu. Účinnost inzulinu je závislá na fyzické kondici.

Pro obsah kofeinu je třeba vyloučit všechny kofeinové nápoje i čokoládu. V pokusech prováděných na potkanech zvýšil kofein velmi výrazně hladinu cukru.

Vyvolávat a zhoršovat cukrovku mohou také nitrity a nitráty používané při konzervování a úpravě masa. Na Islandě, kde je v době vánoc obrovská spotřeba uzeného masa, bylo zjištěno v říjnu – 9 měsíců po vánocích – výrazné zvýšení výskytu nových případů cukrovky.

Vyhýbejte se thiazidovým diuretikám, kortikosteroidům a orálním antidiabetikám, protože zhoršují nebo vyvolávají cukrovku. Orální antidiabetika zhoršují následky (větší výskyt úmrtí na cévní onemocnění, anémie).

Vyhýbejte se nebezpečí nákazy. I banální onemocnění má u diabetiků horší průběh. Není třeba zdůrazňovat, že každé takové onemocnění způsobuje zhoršení nemoci samotné. Nezapomeňte se dobře oblékat a také přiměřeně odpočívat.

Velmi důležitá je péče o nohy:

- Každý den si jemným mýdlem důkladně umyjte nohy a dobře je vysušte, hlavně mezi prsty.

- Ihned si ošetřete případné rány, škrábnutí nebo puchýře.

- Teple se obouvejte, používejte bavlněné ponožky, které nestahují.

- Udržujte končetiny v teple. Podchlazením se zhorší prokrvení, a tak se vytvoří předpoklady pro vznik infekce.

- Řemínky mezi prsty u sandálů mohou rovněž zhoršit důležitý krevní oběh.

- Nepoužívejte žádné chemické a farmakologické přípravky na odstranění „kuřího oka“ nebo ztvrdlé kůže. Nechte se ošetřit na pedikúře.

- Nenoste střevíce s otevřenou špičkou ani střevíce na vysokých podpatcích. Přezouvejte se několikrát denně, aby nohy mohly dýchat.

- Nechoďte naboso. Předcházejte jakémukoli poranění.

Nekuřte. Nikotin způsobuje stažení cév, což zhoršuje krevní oběh. Kuřáci potřebují vyšší dávky inzulinu než nekuřáci.

Některé léky se nesnášejí s léky užívanými při cukrovce, a proto je nutné konzultovat užívání i takových přípravků, jako jsou antacida, s lékařem.

1-5denní hladovka u obézních diabetiků s cukrovkou II. (dospělého) typu je užitečná. Hladovka pod dohledem lékaře výrazně sníží nároky organismu na inzulin. Diabetik I. (dětského) typu odkázaný na příjem inzulinu hladovku nesmí podstoupit.

Protože léčba cukrovky vyžaduje důsledné dodržování zásad zdravé výživy, které lidem postiženým cukrovkou často vůbec nejsou známé, chtěl bych tyto zásady shrnout a uvést také vzorový jídelní lístek:

Můj tip pro Vaši snídani:

- kaše z mleté pšenice, ovoce, půl lžíce rostlinného oleje, lžička kokosu;

- ovesné vločky, pšeničné klíčky, ovoce, lžička kakaa (nebo moučky ze svatojánského chlebíčku), půl lžíce rostlinného oleje;

- celozrnné pečivo, pomazánka z ovesných vloček a kokosu, šťáva z čerstvého ovoce.

Můj tip pro Váš oběd:

- polévka z droždí Tebi, vařená a zapékaná fazole s rajčatovou omáčkou, zeleninový salát, celozrnné pečivo;

- fazolová polévka, dušená zelenina, neloupaná rýže Natural, salát s jogurtovým dresingem;

- polévka z červené řepy, sójový sýr „Tofu“, pečené brambory s česnekem, zeleninový salát s olivovým olejem.

Můj tip pro Vaši večeři:

- celozrnné pečivo s čočkovou fašírkou, zelenina;

- zeleninový nákyp s ovesnými vločkami a sýrem;

- „suché“ topinky z celozrnného chleba se sójovou pomazánkou, pažitka (petrželová nať).

Pečlivým dodržováním těchto opatření lze zabránit rozvoji nebezpečných až smrtelných komplikací cukrovky. Budete-li se držet těchto rad, můžete cukrovce předejít. Což je vůbec nejlepší!

MUDr. Igor Bukovský (Miniencyklopedie přírodní léčby, Advent-Orion)

Počet přečtení: 8 861 Datum: 18. 2. 2009