Cuketová polévka s fazolemi a mátou | Prameny zdraví

Cuketová polévka s fazolemi a mátou

100 g malých fazolí navy, olivový olej, 2 menší cibule, 1 mladý pórek, 4 menší cukety, 2 zralá rajčata, 1 stroužek česneku, svazek čerstvé máty, hrst kaparů, hrst čerstvé rukoly, sůl, pepř

Cuketová polévka s fazolemi a mátou

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

Den předem namočené fazole uvaříme doměkka (trvá to asi dvacet minut).

Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova, přidáme na plátky nakrájený pórek, tři na kostky nakrájené cukety a restujeme do zhnědnutí. Zalijeme 1,5 l vody, osolíme a povaříme asi 10 minut.

Rajčata nahoře nařízneme do křížku, vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou. Oloupeme je a nakrájíme na malé kostičky. Poslední cuketu překrojíme napůl a nakrájíme na plátky. Na pánvi zprudka orestujeme spolu s utřeným česnekem.

Do polévky vložíme hrst lístků máty, opepříme a rozmixujeme. Vložíme fazole, cuketu, rajčata, kapary a nasekanou rukolu. Dle potřeby dosolíme.

U tohoto receptu budete překvapeni, jak může být polévka v horkých letních dnech osvěžující a přitom výživově plnohodnotná.

Můj tip: Při vaření si odložte stranou část fazolí, osmaženou cuketu a kapary. Na talíři můžete polévku těmito surovinami dozdobit. Polévku je dobré pokapat olivovým olejem.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 202 Datum: 4. 10. 2019