Čirá zeleninová polévka
5 ks větších brambor, 3 ks větší mrkve, 1 ks středně velkého celeru, 2 ks cibule, 2 pol. lžíce oleje, 2 litry vody, 1 ks bobkového listu, 1 svazek petrželové natě (svázat nití)
Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty
Brambory nakrájíme na kostičky, mrkev na tenká půlkolečka, celer na nudličky a cibuli nadrobno. Zalijeme studenou vodou, přidáme olej, svazek petrželky a bobkový list a přivedeme k varu.
Vaříme na mírném plameni, aby se vývar nezakalil. Vaříme tak dlouho, až jsou brambory dostatečně měkké (tak, aby se nerozvařily a nezakalily vývar). Z polévky vyjmeme svazek petrželky a necháme ji stranou.
1/3 čaj. lžičky kurkumy, 2 čaj. lžičky solčanky, 8 stroužků česneku, sůl (podle chuti), petrželová nať (na ozdobu)
Ke konci varu přidáme kurkumu, prolisovaný česnek a ochutíme. Necháme projít varem asi 1 minutu a odstavíme. Při podávání ozdobíme petrželovou natí.
Z knihy Romana Uhrina 77 inspirací pro zdraví. Vydalo nakladatelství Vyšehrad společně s Prameny zdraví, o. s.
Počet přečtení: 6 193 Datum: 3. 2. 2017