Chrání vitamín E proti srdečnímu onemocnění a rakovině? | Prameny zdraví

Chrání vitamín E proti srdečnímu onemocnění a rakovině?

Mnozí lékaři tvrdili (a řada lidí tomu i uvěřila), že užívání vitamínu E v tabletách snižuje riziko srdečního onemocnění a možná i některých druhů rakoviny. Podle výsledků velké studie zveřejněné v časopise JAMA byly tyto naděje zcela mylné.

Chrání vitamín E proti srdečnímu onemocnění a rakovině?

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Studie

Studie zahrnovala 9 541 pacientů s existujícím srdečním onemocněním anebo cukrovkou. Polovině náhodně vybraných pacientů bylo podáváno denně 400 IU vitamínu E, druhá polovina dostávala placebo. Po sedmi letech sledování se mezi oběma skupinami neukázal žádný rozdíl ohledně rizika kardiovaskulárního onemocnění anebo rakoviny. Nicméně ti, kteří užívali vitamín E v tabletách, měli o něco zvýšené riziko srdečního selhání (o 13 %) a o 40 % vyšší riziko hospitalizace z důvodu srdečního selhání. Současně u nich došlo ke zhoršení funkčnosti srdce.

U pacientů užívajících vitamín E v pilulkách (alfa-tokoferol) došlo také k malému poklesu hladiny "dobrého" HDL cholesterolu v krvi. Vědci se domnívají, že vitamín E v pilulkách zřejmě blokuje příjem vitamínu E z potravin. Autoři studie důrazně varují: "Z našich výsledků vyplývá, že by vitamín E v pilulkách rozhodně neměl být podáván pacientům s kardiovaskulárním onemocněním či s cukrovkou."

Výsledky této studie ovšem nevyvracejí, že by nebylo prospěšné získávat vitamín E z potravin. Předchozí studie totiž ukázaly, že konzumace potravin přirozeně bohatých na vitamín E (v potravinách se vitamín E vyskytuje zejména ve formě gamma-tokoferolu) zřejmě chrání před srdečním onemocněním a některými druhy rakoviny. Dobrými zdroji vitamínu E jsou mj. ořechy, slunečnicové semínko, celozrnné obiloviny a pšeničné klíčky.

Počet přečtení: 3 308 Datum: 6. 7. 2006