Četla jsem o tzv. syndromu čínské restaurace, který souvisí s používáním sójové omáčky. O co jde? | Prameny zdraví

Četla jsem o tzv. syndromu čínské restaurace, který souvisí s používáním sójové omáčky. O co jde?

O reakci přecitlivělosti na glutamát sodný, který čínská kuchyně obsahuje především v sójové omáčce. Projevuje se bolestmi hlavy, závratěmi, bušením v hlavě, kopřivku pokožky tváře, bolestmi za hrudní kostí. Glutamát může u astmatiků vyvolat záchvat.

Četla jsem o tzv. syndromu čínské restaurace, který souvisí s používáním sójové omáčky. O co jde?

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Pokud trpíte reakcí na glutamát, požádejte v čínské restauraci, aby použili sójovou omáčku bez glutamátu, anebo, aby ji nepoužili vůbec.

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 2 049 Datum: 7. 2. 2008