Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Četl jsem již vícekrát, že je zdraví prospěšné jíst ořechy. Ořechy jsou ale velmi tučné. Jsem proto trochu zmatený: měli by lidé, kteří mají nadváhu, jíst ořechy nebo ne?

Snížení množství tuku ve stravě je důležité nejen při snaze o snížení nadbytečné váhy. Každý by měl být opatrný a vybíravý, jaké tuky do své stravy zařadí. Některé potraviny s vysokým obsahem tuku - jako jsou některé sójové produkty, olivy, avokádo, ořechy a semena - patří mezi zdravé potraviny, zatímco potraviny živočišného původu a mnohé průmyslově upravované, rafinované potraviny, které obsahují velká množství trans-mastných kyselin a saturovaných tuků, mezi ně rozhodně nepatří.
|
Typ článku: Poradna výživy

Ořechy jsou bohaté na mononesaturované tuky, esenciální mastné kyseliny a některé fytochemikálie. Výzkum prováděný na Univerzitě Loma Linda (který je součástí velké adventistické studie) naznačuje, že lidé, kteří jedí ořechy, se těší lepší zdraví, než lidé, kteří je nejedí. Můžeme proto podporovat zahrnutí ořechů do stravy, i když se pokoušíte shodit na váze.

Je ale pravda, že ořechy jsou velmi tučné. Čtvrt šálku mandlí poskytne 165 kalorií a skoro 15 gramů tuku. Když budete jíst příliš mnoho ořechů, nezbude vám ve vašem jídelníčku místo na další zdravé potraviny. Pro někoho, kdo chce shodit na váze, je rozumné jíst několikrát týdně dvě až tři polévkové lžíce ořechů To je dost málo, ale můžete z nich získat větší užitek, když je budete užívat jako koření. Ořechy dávají jídům skvělou chuť, mixujte je proto do salátů, obilninových jídel a podobně. Anebo můžete sypat zeleninu najemno posekanými ořechy.

Vegetarian Nutrition & Health Letter

Počet přečtení: 3390
Datum: 1. 4. 2008