Cibule - pro celé tělo | Prameny zdraví

Cibule - pro celé tělo

Cibule se objevuje v našich zahrádkách anebo na pultech obchodů v řadě barev - červená, žlutá, bílá i zelená. Každou z nich doprovází jedinečná chuť, od velmi silné až po velmi jemnou.

Cibule - pro celé tělo

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Články

Cibuli můžeme konzumovat v syrové podobě, ale také vařenou, smaženou, sušenou či dušenou. Běžně se používá k ochucení salátů, polévek, pomazánek, jako základ při vaření celé řady pokrmů.

Cibule patří (společně s česnekem, šalotkou, pórkem a cibulí) do jedné botanické rodiny. Přes území Evropy, Severní Ameriky, Severní Afriky a Asie se můžete setkat s asi šesti sty druhy těchto trvalých rostlin, které mají obvykle ztluštěné oddenky anebo cibulky a nalezly své použití i jako koření, k ozdobení prostor či jako přírodní lék. Vědci evidují více než 120 zdokumentovaných použití této úžasné rostliny.

Obsah síry

Cibule i další druhy zeleniny z rodu Allium se vyznačují vysokým obsahem různých aromatických složek síry. Cysteinové sulfoxidy jsou odpovědné za vůni cibule a mají na svědomí, že při krájení cibule mnozí z nás slzí. Thiosulfináty vykazují antimikrobiální vlastnosti. Cibule se ukázala být účinnou proti Bacillus subtilis, salmonele i E. coli. Cibule však není v tomto ohledu tak účinná jako česnek, vzhledem k tomu, že obsah síry v cibuli je asi jenom čtvrtinový oproti jejímu blízkému příbuznému.

Cibule nabízí celou řadu použití v medicíně. První osadníci Ameriky užívali cibuli k léčení nachlazení, kašle i astmatu, ale také jako repelent. V čínské medicíně se cibule používala při angíně, kašli, bakteriálních infekcích a problémech s dýcháním.

Světová zdravotnická organizace (WHO) podporuje užívání cibule jako prostředku na povzbuzení chuti k jídlu a k předcházení ateroskleróze. Výtažky z této účinné byliny navíc přinášejí úlevu při boji s rýmou, astmatem i bronchitidou (zánětem průdušek). Bylo zjištěno, že výtažek z cibule dokáže omezit stahování průdušek, které je důsledkem alergické reakce u astmatických pacientů.

Cibule je velmi dobrým zdrojem frukto-oligosacharidů. Tyto látky napomáhají růstů zdravých bifidobaktérií a potlačují šíření potenciálně škodlivých baktérií i nádorů ve střevě. Ve studiích na zvířatech se ukázalo, že cibule dokáže i snižovat hladinu krevního cukru. V Asii se používá v tradiční medicíně cibule jako lék při cukrovce.

Zdravé srdce

Cibule obsahuje celou řadu sulfidů - podobných těm, které se nacházejí v česneku -, které dokáží snížit hladinu krevních tuků (lipidů) i krevní tlak. Studie vypracovaná v Indii ukázala, že v těch společenstvích, kde lidé nikdy nejedli cibuli ani česnek, byly hladiny cholesterolu a triglyceridů výrazně vyšší - a srážlivost krve rychlejší - než v komunitách, kde lidé jedli značná množství cibule i česneku. Cibule je bohatým zdrojem flavonoidů a saponinů, což jsou látky, o kterých je známo, že poskytují ochranu před kardiovaskulárními onemocněními.

Cibule obsahuje látky, které přirozeně brání srážení krve, dokáže potlačit lepení krevních destiček se na sebe v krvi. Tento protisrážlivý účinek cibule je úzce spjat s obsahem síry. Lidé, kteří užívají léky proti srážení krve, by si měli při konzumaci cibule dát pozor.

Bojovník proti rakovině

Výtažky z cibule, bohaté na celou řadu sulfidů, poskytují určitou ochranu před nádorovým bujením. Ve střední Georgii, kde se pěstuje jeden oblíbený americký druh cibule, je úmrtnost na rakovinu žaludku asi poloviční oproti průměru v USA. Studie vypracované v Řecku potvrzují tyto statistické poznatky, protože i tam se ukázalo, že hojná konzumace cibule, česneku a dalších příbuzných bylin poskytuje ochranu proti rakovině žaludku.

Číňané s nejvyšším příjmem cibule, česneku a příbuzných bylin mají o 40 procent nižší riziko rakoviny žaludku oproti těm, kteří je konzumují nejméně. Starší Holanďané, jak muži, tak ženy s nejvyšší spotřebou cibule (přinejmenším půl cibule denně) mají poloviční riziko rakoviny žaludku oproti těm, kteří cibuli vůbec nejedí.

Tendence, která se projevuje u nakupujících, totiž kupovat spíše „méně štiplavé" odrůdy cibule, nemusí být nejmoudřejší - je totiž známo, že právě ty nejsilnější a nejostřejší druhy se silným aroma přinášejí největší zdravotní prospěch.

Bezpečnost užívání cibule

Cibule je vesměs oblíbená a většina lidí ji může bez problémů konzumovat. Jednorázové snězení velkého množství cibule může však vést k žaludečním problémům a podráždění trávicích orgánů, jehož výsledkem může být v některých případech i zvedání žaludku a průjem.

Nejsou známé žádné interakce s užíváním léků, v výjimkou zabraňování účinků koagulantů (srážedel krve). Jako běžná terapeutická dávka pro lékařské užití se uvádí 50 gramů cibule denně.

Shrnutí

Cibule, podobně jako další příbuzné byliny, je vysoce ceněna jak pro své kulinární, tak pro své léčivé vlastnosti. Některé z prospěšných účinků se mohou projevit až při dlouhodobém užívání cibule. Cibule může být velmi užitečnou při prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny, stejně tak jako při prevenci některých infekčních onemocnění. Pomáhá ředit krev a zlepšuje funkci plic u astmatiků. Její chemické složení se podobá složení česneku, ovšem s omezenou účinností.

Ostřejší odrůdy cibule obsahují větší koncentrace účinných fytolátek. Nechte tedy slzy téct a radujte se z prospěšných účinků této úžasné byliny.

Dr. Winston J. Craig, profesor výživy, Andrews University, Berrien Springs, Michigan

Počet přečtení: 9 414 Datum: 9. 1. 2012