Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Živočišné bílkoviny, tuk a cholesterol poškozují ledviny

Vědci z Harvardovy univerzity 10 let sledovali tisíce zdravých žen, jejich jídelníčky a ledvinové funkce – a přítomnost bílkovin v jejich moči.
|
Typ článku: Studie

Zdravé ledviny se snaží bílkoviny a další nezbytné živiny v těle udržet a naopak zbavit náš krevní oběh prostřednictvím moči jedů či nepotřebných odpadů. Pouštějí-li ledviny do moči bílkoviny, je to známkou jejich počínajícího selhávání.

Autoři výzkumu odhalili tři součásti stravy, které souvisejí s příznaky poklesu funkčnosti ledvin: živočišnou bílkovinu, živočišný tuk a cholesterol. Každá z nich je obsažena v tom samém: v živočišných produktech. Mezi příjmem bílkovin či tuků rostlinného typu a poklesem funkčnosti ledvin vědci žádnou souvislost neobjevili.

 

Počet přečtení: 1990
Datum: 14. 2. 2019